Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Fredriksten Festning

bilde

De første forsvarsanlegg i Halden ble anlagt 1643-45. Den 28. juli 1660 utstedte Fredrik 3. et kongebrev på at det skulle bygges en sterkere festning her ved den nye grenselinjen mot Sverige. Den skulle bære navnet Fredriksten.

Festningen ble lagt på to parallelle fjellrygger. På den nordlige av disse strekker murene seg fra Dronningens bastion i vest til Prins Christians bastion i øst. Den sørlige fjellryggen er forsterket med Prins Georgs bastion og hovedbastionen Overkongen på fjellets høyeste topp. Mellom disse to fjellryggene finner vi citadellet med en rekke gamle, interessante bygninger.

Utenfor citadellet ligger Borgerskansen mot vest i skråningen ned mot byen. I tillegg er det tre utenverk mot sør og øst: Gyldenløve, Stortårnet og Overberget. På Fredriksten er det en rekke minnesmerker, bl.a. en bauta som markerer stedet der Karl XII ble skutt under beleiringen i 1718.

Festningen har også flere museer med omfattende krigshistoriske og sivile samlinger. Fredriksten er et mektig byggverk med en murflate på til sammen 20 000 m2. Å gå på oppdagelsesferd, på voller og bastioner, mellom magasiner, kruttårn og dype, hemmelighetsfulle ganger, en stor opplevelse.

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn